Rólunk

A Csepel Táncegyüttes 1958-ban alakult. Tagjai azóta is nagyrészt a helyi és a szomszédos kerületekben élő fiatalok közül kerülnek ki. Háttérintézménye és székhelye a kerület legnagyobb művelődési háza, a Csepeli Munkásotthon Kulturális Központ. A jelenlegi tánckar 27 főből, 16 és 28 év közötti fiatalokból áll, akik közül sokan gyermekkoruk óta együtt táncolnak. Az együttes utánpótlását évtizedek óta a Csepp-Csepel és a Kis-Csepel Táncegyüttesek biztosítják. Szeptembertől júniusig hetente kétszer 3 órát próbálnak, nyáron pedig külföldi turnékon és edzőtáborokban vesznek részt.

Az együttes feladatának tekinti, hogy a térségben élő fiatalokat a hasznos szabadidő eltöltés mellett a hagyomány szeretetére nevelje, hogy az itt megszerzett képességükkel, tudásukkal Csepel és környékének kulturális életét színesítsék, gazdagítsák. Az együttes nemcsak a kerület, hanem Dél-Pest és a Csepel-sziget kulturális színfoltja is, hiszen a térség legnagyobb múlttal rendelkező magyar néptánccal foglalkozó amatőr művészeti együttese.

A Csepel táncegyüttes az autentikus táncstílus követője. Az együttes folyamatosan bővülő repertoárján Magyarország szinte valamennyi tájegységének táncai, a határon túli magyar folklórból pedig az erdélyi táncok szerepelnek. Műsorait hazai és külföldi fesztiválokon, rendezvényeken mutatja be. Európa legtöbb országában vendégszerepelt már, de eljutott Isztambulba és Tajvanra is, ahol nemzetközi fesztiválokon nemcsak Magyarországot, hanem Európát is képviselhette.

2015 februárjában nagy sikerrel vendégszerepelt Szicíliában, a 70. jubileumát ünneplő agrigentói Mandulavirágzás Fesztiválon.  Programjával az igen rangos és nagyszámú nemzetközi mezőnyben – ahol majd minden kontinens képviselte magát népei táncosaival –, a 3. helyezést érte el, valamint a szponzori díjak legjelentősebbjét, a Kereskedelmi Kamara Különdíját is kiérdemelte a csoport.

A fesztiválon való szereplés mellett az együttes részt vett az Európai Tánckaraván című szuperprodukcióban is, melyet 6 nemzet – lengyel, holland, görög, spanyol, olasz és magyar – táncosai adtak elő közösen. Ez az előadás is jubilált, hiszen 5. alkalommal került bemutatásra, több európai város után februárban Agrigentoban. Ez a műsor azóta újabb előadást ért meg, hiszen júniusban a Duna Karnevál keretein belül Budapesten, az Erkel Színházban is hatalmas sikerrel mutatták be. A produkcióban résztvevő együttesek közötti barátság így még inkább elmélyülhetett, megteremtve a lehetőségét a további együttműködésnek.

 

Együttesvezetők:

Farkas László „Berci” (Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) és

Szélpál-Bajtai Éva (Aranygyöngyös Táncos, néptáncpedagógus)

Fenntartására tagjai 1997-ben létre hozták a Csepel Néptánc Alapítványt, amely főként pályázati támogatásokból teremti meg az együttesi munka anyagi hátterét.

 

Partnereink:

Csepeli Munkásotthon Kulturális Központ

Turay Ida Színház