Az államalapítás napján a Munkásotthonban tartott ünnepi műsorban szerepelt együttesünk egy 20 perces produkcióval. A műsor végén kerültünk sorra, mintegy megkoronázva a napot a nézősereg kirobbanó örömére. Többen is megállítottak bennünket és gratuláltak a remekül sikerült produkcióhoz. Az előadást követően hagyományosan megszegésre került az új kenyér, melyből a csoport tagjai kaphattak először kóstolót, majd az épületben található étteremben várták a résztvevő csoporttagokat egy üdítőre és egy pizzára.

Ismét egy jótékonysági rendezvényen vehettünk részt, ezúttal Máriaremetén, a festői Templomkertben. A felkérés a Munkásotthon 95. jubileumi születésnapi műsora után érkezett hozzánk, ahol Makrai Katalin szervező asszony élőben tekintette meg a műsort és látta csoportunkat, így a jelek szerint jó benyomást tettünk rá. A csoportot külön busz szállította a rendezvény helyszínére, majd ugyanez a busz haza is vitte a csoportot a fellépést követően. A műsorunkra az ünnepi mise után került sor a Templomkertben felállított kiváló minőségű színpadon, első osztályú hangosítással. Nagy szerencsénk volt, hiszen aznap jóformán egész nap esett az eső, sőt a műsorkezdés előtt fél órával még javában zuhogott, hátráltatva ezzel a színpadi beállást, ám végül a megfelelő időben kiderült az idő és a népes nézősereg is leülhetett a frissen kipárnázott székekre.

Együttesünk egy órás műsort adott, melynek címe „Idejöttünk mulatni, hazamegyünk aludni…” volt és a Gázsa zenekar közreműködésével valósult meg. Megmutattuk a teljes együttesi repertoárt a nagy számoktól kezdve a szólótáncokig. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy olimpiai ezüstérmes tornásznőnk, Makray Katalin asszony vállalta a műsorunk konferálását.

A táncos mulatság után a szervezők megvendégelték csoportunkat egy pohár borra és helyben sütött pogácsára, így a nézőkkel is alkalmunk nyílt néhány szót váltani. Megjegyzendő, hogy az eseményen részt vett Schmitt Pál a Nemzet Sportolója és korábbi köztársasági elnök, akinek maximálisan elnyerte tetszését a produkciónk. Az előadást követően váltott is néhány kedves szót együttesünk vezetőjével, Bercivel, akivel elsősorban az edzésmódszereinkről és a tánc által generált fizikai megterhelésről beszélgettek. Az est lezárásaképp hazatértünk aludni úgy, ahogy a műsor címe is megmondta.

Idén ismét Jászkisér felé vettük az irányt, ahol egy hosszú hétvégét töltöttünk el a helyi általános iskolában. Az edzőtáborban szilágysági táncokat tanultunk, illetve a fiúk belekóstolhattak a botolás nehéz tudományába. Minden foglalkozás egy alapos bemelegítéssel, reggelente pedig futással kezdődött, majd következett maga a tánc. A napi három próba alatt igencsak elfáradtunk, ám vezetőink elmondása alapján jól dolgoztunk, elégedettek voltak a mutatott munkával. A helyi Pendzsom Táncegyüttes jóvoltából minden este beülhettünk a csoport saját bejáratú törzshelyére, ahol rögtönzött táncházakkal múlattuk az időt esténként, hiszen nem volt elég a napi három próba.

Magyarországra érkezett az Európai Tánckaraván, viszontláthattunk néhány barátot azok közül, akiket Szicíliában volt alkalmunk megismerni. Most is kemény próbákkal készültünk a műsorra, melyben ezúttal önálló műsorszámmal nem, hanem a közös, más nemzetek táncait felvonultató produkciókban vettünk részt. A nemrég felújított Erkel Színházban az egész napos próbát követően telt ház előtt lezajló műsort a közönség elsöprő tapssal fogadta. Az Olaszországban megismert csoportok közül ezúttal a holland és a spanyol együttes nem tudott részt venni a műsorban, a görög, az olasz és a lengyel csoportok viszont jelen voltak és csatlakozott hozzájuk egy török és egy bolgár együttes is. Az előadás végeztével a táncosok a belváros felé vették az irányt, ahol egyik táncosunk, Réka születésnapját ünnepeltük meg.

Együttesünk lehetőséget kapott, hogy részt vegyen a 20. Duna Karneválon. A Karnevál egy rövid belvárosi felvonulással indult, amikor is a Vigadó elől egy rövid kört bejárva visszajutottunk a Vörösmarty téren felállított színpadhoz. Útközben rengeteg turista megcsodálta viseletünket, több közös kép is készült, illetve egy rövid rögtönzött táncbemutatót is tartottunk madocsai táncokból. Az ünnepélyes megnyitó után harmadikként állhattunk színpadra, a közönség pedig vastapssal jutalmazta műsorunkat. Ezt követően kiültünk a Deák Ferenc térre néhány sör társaságában a jól sikerült előadás örömére. A felvonulásról és az előadásról Jakal György készített kiváló fényképeket, melyek az engedélyével a Galériában megtekinthetőek.

Az a megtiszteltetés érte az együttest, hogy részt vehettünk a Pesti Vigadó csodásan felújított épületében tartott jótékonysági rendezvényen, melynek célja a kárpátaljai magyar lakosság megsegítése volt.  A rendezvényen való részvételre a Magyar Művészeti Akadémia kérte fel a tánccsoportot. A délutáni népzenei és néptánc műsorban hat hazai táncegyüttes mutatta be táncait, majd az előadás végén egy közös énekléssel és rövid tánccal igyekeztünk tolmácsolni jókívánságainkat külhoni honfitársainknak. A zenei élményt Szalonna és bandája szolgáltatta. Az előadás előtt lehetőségünk nyílt bejárni az újjá varázsolt Vigadó gyönyörű épületét, valamint készíthettünk néhány csoportképet is az impozáns főlépcsőn (a képek megtalálhatóak a Galériában). Az eseményt a Magyar Televízió rögzítette és beszámolt róla, a felvétel az alábbi linken megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=IWACIIstJb8.

Este a fellépés után alapítványunk elnöke és barátnője, Csabi és Móni vendégül látta a csoport tagjait egy italra, majd a vállalkozóbb kedvűek még nyakukba vették a várost egy kis bulizás céljából.

A Papp László Budapest Sportarénában bemutatásra kerülő Magyar Menyegző előadásra a csoport jelentős része kilátogatott, köszönhetően az együttes vezetők kiterjedt kapcsolati hálójának és a kedvezményes szakmai jegyeknek. Megtekinthettük az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású táncos műsorát, melyben több hivatásos tánccsoport mellett amatőr együttesek is szerepeltek. Mi a nézőtérről „szakmai” szemmel vizsgálhattuk az eseményeket, élvezhettük a látványos táncos produkciót, kellemes kikapcsolódás és közösségi program volt a számunkra.

Újabb fontos jubileumhoz érkezett a Csepeli Munkásotthon, ugyanis idén 95 éves az intézmény. Ezen jeles alkalomból együttesünk is szerepelt az ünnepi műsorban, mégpedig az Agrigentoban díjnyertes produkciónkat mutattuk be idehaza először, nagy sikerrel.

Az a megtiszteltetés érte a Csepel Táncegyüttest, hogy az Európai Tánckaraván magyar szervezői, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett Mucsi János és felesége Vincze Andrea felkérték együttesünket, hogy mi képviseljük Magyarországot a Tánckaraván 2015. évi rendezvénysorozatának első állomásán, Agrigentoban, Szicíliában. Az Európai Tánckaraván egy egész estés táncszínházi darab, mely több nemzet táncosait állítja egyszerre a színpadra. Agrigentoban a házigazda olaszokon kívül együtt dolgoztunk lengyelekkel, hollandokkal, spanyolokkal és görögökkel.

A műsorban minden tánccsoport előadta saját koreográfiáját, ezen felül minden nemzet tagjai elsajátították a többi nemzet egyes táncait, így a színpadon előfordult, hogy mindenki a magyar moldvait, a görög balost, vagy az olasz tarantellát járta! Ezeket a táncokat a csoportunk már január közepétől elkezdte gőzerővel betanulni idehaza, így az olasz forgatagban magabiztosan tudtuk segíteni a többi csoport tagjait. A műsor egyértelmű csúcspontja a finálé volt, amelyben egy esküvői ceremónia elevenedett meg, minden csoportból egy pár beöltözött a lehető legszebb, legpompásabb viseletébe és eljátszottak egy rögtönzött esküvőt, ahol egy olasz férfi szimbolikusan elvett egy holland hölgyet. A végső nagy jelenetben minden résztvevő táncos a színpadra került és egyetlen energikus moldvai folyamattal vetettünk véget a műsornak.

Az előadásra a híres Pirandello színház lejtős deszkáin került sor két alkalommal, természetesen telt ház előtt. Szicíliai tartózkodásunk alatt részt vehettünk a hagyományos, 2015-ben 70. jubileumát ünneplő helyi folklór fesztiválon, melyet a város melletti dombokon növő mandulafák ihlettek, amelyek ebben a februári időszakban virágoztak, csodálatos látványt nyújtva. A hagyományosan megválasztott Fesztivál Szépe versenyen magyar sikert könyvelhettünk el, ugyanis együttesünk tagját, Bardóczi Rékát választották meg a fesztivál legszebb hölgyévé, jutalma egy szép emlékplakett és egy nagy csokor virág lett! Az együttes fesztiválprogramjával az igen rangos és nagyszámú nemzetközi mezőnyben – ahol majd minden kontinens képviselte magát népei táncosaival –, a 3. helyezést érte el, valamint a szponzori díjak legjelentősebbjét, a Kereskedelmi Kamara Különdíját is kiérdemelte a csoport.

Agrigentoban meglátogathattuk az ókori emlékeket rejtő Templomok Völgyét, valamint a város gyönyörű óvárosát. Nagyon másra nem volt időnk, ugyanis kint tartózkodásunk majdnem teljes ideje alatt próba követett próbát, nagyon sok gyakorlásra volt szükség, hogy az előadás kitűnően sikerüljön, ám a végeredményt elnézve megérte a rengeteg befektetett energia. Esténként alkalmunk nyílt megismerkedni a többi nemzet tagjaival és állíthatjuk, hogy sok barátság szövődött az esti rögtönzött táncházak és bulik forgatagában.

Mivel busszal utaztunk ki Szicíliába, így odafelé Firenzében, hazafelé pedig Rómában tudtunk eltölteni egy fél napot, amit a csoport tagjai lelkes városnézésre használtak fel.

Összességében elmondhatjuk, hogy nagyszerű tapasztalattal gazdagodott a Csepel Táncegyüttes, csodálatos helyeken jártunk és szerepelhettünk.

Az Európai Tánckaraván teljes műsorát az alábbi linkeken tekinthetik meg, képek hamarosan a Galériában:

1. rész: https://www.youtube.com/watch?v=YMl1_qIKKB4

2. rész: https://www.youtube.com/watch?v=MR9pE4gLLJU

3. rész: https://www.youtube.com/watch?v=YU9vknWGrbM

A Csepeli Munkásotthon Kulturális Központ hagyományos évzáró karácsonyi gálájára idén december 12-én került sor. A szokásoknak megfelelően a Munkásotthonban működő művészeti csoportok, együttesek adják az évzáró műsort, így az egészen fiataloktól a már idősebb táncosokig mindenki a színpadra lépett. Az óvodás és kisgyermek csoportok, az utánpótlás együttesek – a Csepp-Csepel és a Kis-Csepel táncegyüttesek –, valamint a Csepel Táncegyüttes és a Csepeli Öregtáncosok Együttese műsorát az együttesek vezetőinek közreműködésével a Csepel Táncegyüttes két vezetője állította össze. A mi csoportunk a kazári, a madocsai és a kalotaszegi koreográfiáját, valamint a Juhait kereső pásztor című dramatikus játékot mutatta be, illetve színpadra léptek vezetőink, Farkas László „Berci” és Szélpál-Bajtai Éva is egy somogyi szólóval. Az előadást követően a tánccsoport megtartotta hagyományos Karácsonyozását, ahol a tagok megajándékozták egymást, értékeltük a hátunkmögött hagyott évet és beszélgettünk az előttünk álló jövőről. A komoly témák megvitatása után pedig jöhetett a jól megérdemelt pihenés és bulizás.

 

Kellemes Karácsonyt kívánunk minden kedves honlapunkra látogatónak!

2014. október 11-én a 21. kerületi önkormányzat Hungarikum Fesztivált szervezett, ahol az érdeklődők kiváló hazai étkeket és italokat fogyaszthattak, kipróbálhattak néhány ősi mesterséget – például fazekasság, gyöngyfűzés –, valamint az egész napos gyermekprogramok mellett a színpadon is folyamatosan ment a műsor, zenészekkel, humoristákkal. A Csepel Táncegyüttes 20 perces műsorral készült, melyet a közönség lelkes tapssal jutalmazott. A fellépés után a szervezők vendégül látták a csoport tagjait egy választott ételre és italra, így a táncosok is bekapcsolódhattak egy kicsit a kialakult forgatagba.